neděle 15. června 2014

6 tipů pro záchranu Vašich očí

9 komentářů :

6 tipů pro záchranu Vašich očí



Pro mnoho lidí je zrak takovou samozřejmostí, že mu v běžném pracovním životě nevěnují příliš velkou pozornost. Pak se ovšem takoví lidé diví, proč je oči neustále pálí, štípou, nebo jsou zarudlé. Oční ochrana totiž nekončí u slunečních brýlí a oční hygiena by neměla končit pouhým ranním opláchnutím našich zrakových smyslových orgánů. Zde je 5 tipů, které vám pomohou k efektivní prevenci a ochraně vašich očí:

1. Ochrana očí na prvním místě

Úrazy očí nejsou jen málokdy vážné. Celý oční aparát je totiž velmi křehký, a proto je nutné při celé řadě činností (některé sportovní aktivity, práce zahrnující řezání, broušení, nebo kontakt s potenciálně nebezpečnými chemickými látkami) nosit ochranné brýle. Bez nich se vystavujete zcela zbytečnému riziku, že se vám do očí dostane nepatřičná látka, nebo drobný úlomek čehokoliv, který může při trošce smůly znamenat velké problémy.

2. UV záření není radno podceňovat

Sluneční brýle už jsou dnes naštěstí rozšířeným módním doplňkem, takže mnoho lidí nevědomky dbá o ochranu svých očí, i když jsou pro ně brýle především důležitou součástí letního oděvu. Při nákupu slunečních brýlí bychom se však za žádnou cenu neměli nechat uchlácholit jen pěkným vzhledem, ale zaměřit se rovněž na ochranné UV filtry, které brýle obsahují. Pěkné brýle, které vás neochrání, jsou totiž k ničemu.

3. Dobré osvětlení je základ

Při jakékoliv práci nikdy nepodceňujte hodnotu kvalitního osvětlení. Rozdíl mezi nevhodnými zářivkami a kvalitním (například LED) osvětlením totiž může zároveň znamenat velký rozdíl ve vaší pracovní produktivitě a schopností soustředit se.

4. Oční lékař nekouše

Stejně jako preventivní prohlídka u zubaře je i prohlídka vašich očí u specialisty krokem, který nemusí být příliš vhodné podceňovat. Obzvlášť, pokud víte, že vaše oči jsou každý den vystaveny mnoha hodinám zátěže. Téměř u všech očních onemocnění také výrazně pomáhá, když se na ně přijde v co nejranějším stádiu, což by každého k pravidelným návštěvám očaře mělo motivovat.

5. Oči lze podpořit i jídlem

Výživa očí neprobíhá ani mrkáním, ani pomocí očních kapek. O zásobování očí správnými vitamíny se proto musí každý člověk zodpovědně postarat sám. Ne nadarmo se říká, že mrkev je dobrá na oči. Obsahuje totiž karotenoidy, které jsou jednoduše řečeno antioxidanty pro oči. Kromě mrkve působí na oči svým složením pozitivně rovněž borůvky, meruňky, brokolice, špenát, řepa, nebo chřest.

6. Chraňte oči před zářením z monitorů, televizí, tabletů i telefonů

V neposlední řadě je potřeba zmínit také nutnost ochrany očí před zářením z displejů či monitorů všech moderních technologických zařízení, jako jsou tablety, notebooky, monitory, LCD televizory a další. Tato zařízení totiž vyzařují jakési vysokoenergetické modré světlo, které se považuje za jednu z příčin věkem podmíněné makulární degenerace, která je nejčastější příčinou ztráty zraku u starších lidí. Svůj zrak můžete ochránit využitím speciálních brýlí na počítač, jejichž brýlové čočky eliminují světlo škodlivých vlnových délek.

9 komentářů :

  1. Dobré tipy, to se určitě hodí. Za mě je hodně důležité třeba to osvětlení. Já jsem velice rád, že teď už mám doma konečně dostatek světla. Nechal jsem si tu totiž udělat kompletně nová LED světla a je to určitě lepší, než klasické žárovky, které jsem tu měl původně. Jen to zapojení LED světel pro mě byl trochu oříšek, takže se o to nakonec musel postarat tento elektrikář Praha 7.

    OdpovědětVymazat
  2. Podle mého názoru super rady. Hlavně s tím posledním bodem určitě souhlasím. Pokud člověk pracuje dlouho na počítači, tak je oči určitě potřeba chránit. Já teda na počítači tolik nepracuji, ale s ochranou očí mám z práce bohaté zkušenosti. V práci totiž často musím svařovat a u takové činnosti je ochrana očí také důležitá. Bez samostmívací kukly se člověk prostě neobejde.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je jasné, že při svařování musí člověk používat kvalitní ochranné pomůcky. Bez nich to opravdu nejde. Myslím si ale, že toto se dá říct o jakékoliv manuální práci, u které by se člověk mohl snadno zranit. Já například pracuji často se dřevem a u toho ochranné pomůcky také používám.

      Vymazat
  3. Já k tomu přistupuji tak jako ke zbytku těla. Vím, že přes den hodně sedím u počítače, a tak třeba vím, že to musím někde dohnat. Hodně jsem si teď oblíbil dohánění přes jídlo, které mám rád. Doporučím třeba Granola Hesters life. Super granolové palačinky a věci, které jsou zdravé. Mimochodem mají hodně látek podpůrných i pro oči. No a co se týče prevence očí, tak to jsou třeba oční kapky a hlavně občas těm očím ulevit a koukat třeba chvíli do zdi. ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Určitě dobré tipy. Já jak už jsem starší, tak se mi bohužel začal zrak dost zhoršovat. Poslední dobou obzvlášť. Dokonce už nemohu ani řídit auto, protože opravdu špatně vidím do dálky. Na druhou stranu je to svým způsobem výhoda, protože provoz auta je stejně čím dál dražší. Vidím to tedy tak, že o to moje se dřív nebo později stejně postará tento výkup aut v Plzni.

    OdpovědětVymazat
  5. Já teda určitě souhlasím s tím třetím bodem. Správné osvětlení je pro zdraví očí zásadní. Já jsem na toto třeba velmi citlivý. V práci jsme dřív měli všude zářivky a právě ty mi na oči nedělaly dobře. Po nějaké době mě z toho začala bolet hlava. Teď už tam máme všude LED světla a s takovými problémy se už naštěstí nepotýkám.

    OdpovědětVymazat
  6. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  7. Tak v případě nouze jde vždycky udělat operace očních víček. Ale určitě to není to, co bych doporučoval jako první variantu. Myslím to jen tak, že spousta lidí má buď geneticky, nebo deformací ze zaměstnání oční víčka povislá, což očím určitě nepomáhá. Hlavně pak svalům v okolí nadočnicových oblouků.

    OdpovědětVymazat
  8. On i ten první bod je hodně důležitý. Pokud máte nějaké rizikové zaměstnání, tak je ochrana očí a pořádné pracovní pomůcky prostě na prvním místě. Sám to znám ze své práce. Tam naštěstí ochranné pomůcky - https://www.ardon.cz/c/312/ochranne-pomucky dostáváme pravidelně. Bohužel co mám zkušenost, tak ne ve všech firmách je toto běžná praxe.

    OdpovědětVymazat